Vision Partners fabriek

Sensors in food: de stille revolutie in kwaliteitscontrole met real-time voedingsmonitoring

In februari 2024 lanceerden Mikrocentrum, OSV en Next Tech Food Factories het eerste succesvolle mini-congres AI revolutie in de food, als onderdeel van het jaarprogramma van vakbeurs Food Tech Event. Dit mini-congres bleek (met ruim 150 deelnemers) een groot succes. Naar aanloop richting Food Tech Event 2025 bundelen wij wederom onze krachten, deze keer sluit ook Hygienic Design Netwerk (HDN) aan. Het programma van dit mini-congres is rond! Deze keer is het woord aan onder andere VION Food en er komen meerdere praktijkcases aan bod, allemaal onder de noemer: nieuwe sensortechnologie..

Het woord aan VION Food en Vision Partners over de kracht van hyperspectrale sensortechnologie

De duopresentatie van Vision Partners en VION Food belooft een diepgaande blik op de nieuwste technologische innovaties binnen de voedingsindustrie. Jeroen Keunen (Vision Partners) verkent de kracht van hyperspectrale sensortechnologie, een geavanceerde techniek die verder gaat dan traditionele methoden zoals spectroscopie en chemische analyses. De focus ligt op praktische en concrete toepassingen binnen de voedselverwerkende industrie, met bijzondere aandacht voor de vleesverwerking. Bart Peijnenburg (VION Food) sluit hierop aan met inzichten in hun R&D innovaties waaronder de "Slimme Varkensketen", waarin ze de samenwerking in de voedselketen benutten om uitdagingen in de sector aan te pakken. Het sturen op vetkwaliteit door het in-line meten met hyperspectrale sensortechnologie wordt extra uitgediept. Dit levert een enorme tijdsbesparing op en een kwalitatief beter product. Minder faalkosten, minder klachten. 

Duopresentatie door Balluff en QING

De tweede presentatie wordt ook als duo gegeven: door Balluff en QING. Bas Krommenhoek (Balluff) bespreekt verschillende soorten sensoren in de voedselverwerkende industrie en introduceert een nieuwe ontwikkeling: RadarImaging. Deze technologie, die al succesvol wordt ingezet voor controles op vliegvelden, wordt nu getest voor industriële toepassingen, waaronder de voedingsindustrie. Daarna neemt  Bram de Vrught (QING) het over. Sensoren spelen een cruciale rol bij het verzamelen van data, maar hoe gebruik je deze data om meer controle over je proces en productkwaliteit te krijgen? Bram laat aan de hand van verschillende use cases zien hoe sensoren in combinatie met AI een meetbare impact hebben op de productie en verwerking van voedsel. 

Beide sessies bieden waardevolle inzichten voor wie voorop wil blijven in technologische vooruitgang.

Dit is het programma

Datum: 1 oktober 2024
Locatie: Mikrocentrum | De Run 1115 | 5503 LB Veldhoven

14.30 uur Ontvangst met een kopje koffie
15.00 uur Welkom
15.15 uur Duopresentatie Vision Partners | Jeroen Keunen en Vion Food | Bart Peijnenburg
16.00 uur Duopresentatie Baluff | Bas Krommenhoek en QING | Bram de Vrught
17.00 uur Start netwerkborrel

Deelname is kosteloos, maar niet vrijblijvend. Bij inschrijving rekenen wij op je komst.

Dit mini-congres is een gezamenlijk initiatief van:

Mikrocentrum - Judith van den Nieuwenhuijzen | Programmamanager Food Tech Event
Ondernemers Sociëteit Voedingsindustrie (OSV) - Saskia Stender | eigenaar OSV; uitgever vakblad Voedingsindustrie
Next Tech Food Factories - Lisanne van Oosterhoud | programmamanager NTFF
Hygienic Design Network (HDN) - Hans van der Steen | businessmanager HDN

Meld je aan voor het congres

Vind alle elementen op Food Tech Event terug om jouw foodproductie of -verwerkingsomgeving in te richten én te optimaliseren

Kan je helaas niet aanwezig zijn bij dit mini-congres? Maar wil je wel op de hoogte worden gehouden van de technologische innovaties binnen de  voedingsindustrie? Bezoek dan het Food Tech Event wat wordt georganiseerd op 14 en 15 mei 2025 in de Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch. 

Op Food Tech Event vind je alle elementen om jouw foodproductie of –verwerkingsomgeving in te richten én te optimaliseren. Van grondstof tot eindproduct, op de beursvloer en in het congresprogramma ontdek je oplossingen op het gebied van onder andere:

  1. Ontvangst en opslag van grondstoffen
  2. Voorbereiden en verwerken (wassen, schillen, snijden)
  3. Mengen en samenstellen
  4. Koken, bakken of andere bereidingswijzen
  5. Koelen en bewaren
  6. Metaaldetectie en kwaliteitscontrole
  7. Verpakken en labelen
  8. Reiniging
  9. Koel-, hitte- en klimaattechniek/beheersing
  10. Energievoorzieningen
  11. Hygiëne en voedselveiligheid
  12. Vloeren, wanden, deuren en sluizen
  13. Engineering, (hygiënisch) ontwerp, bouw en installatie
  14. Operations, IT, communicatie en technische dienst
  15. Software, digitalisering en automatisering

Bezoek gratis het Food Tech Event 2025

Foto credits: Vision Partners