Mikrocentrum en het OSV-netwerk organiseerden gezamenlijk het mini-congres Mis jij de AI-revolutie in de Foodindustrie? Tijdens dit drukbezochte congres werd dieper ingegaan op de toepassingen van de Artificial Intelligence revolutie voor de voedselverwerkende en -producerende industrie.
Met op het programma twee inspirerende sprekers. Bart Winter (Supply Chain professional - Production, Transformation, Innovation & Sustainability - Unilever Ice Cream) over de transformatie naar een smart factory van Ben & Jerry’s. John Wallbrink (Strategisch AI prompt consultant, Crossmedia Academy) nam het publiek mee in de ongekende kansen en mogelijkheden van ChatGPT.
De impact van verdere digitalisering
In aanloop naar het komende Food Tech Event, was er alle reden voor dit mini-congres. Logisch, want de opkomende AI-revolutie valt onder de bredere paraplu van digitalisering. AI maakt namelijk gebruik van digitale technologieën en gegevensverwerking. Het speelt een belangrijke rol in de automatisering, waarbij processen of taken die eerder door mensen werden uitgevoerd, nu door systemen worden overgenomen. Robotisering verwijst naar het gebruik van robots (fysieke machines) in industrieën en andere gebieden. AI kan een cruciaal onderdeel zijn van robotica, omdat het robots intelligenter en autonomer maakt.
De bomvolle zaal met technische professionals werd allereerst verwelkomd door Judith van den Nieuwenhuizen, Programmamanager Evenementen bij Mikrocentrum. Inclusief een korte introductie van Mikrocentrum als het verbindende platform voor de hightech- en maakindustrie. Daarna was het woord aan Saskia Stender, uitgever van het Vakblad Voedingsindustrie en dé drijvende kracht achter het Ondernemers Sociëteit Voedingsindustrie (OSV). Het OSV bestaat al ruim 30 jaar en heeft inmiddels 300 leden, voornamelijk beslissers, in de voedingsindustrie.
Een samenvatting van de presentatie van Bart Winter, Unilever
De eerste presentatie van Bart Winter (Unilever) gaat over de volledige automatisering van het productieproces van Ben & Jerry’s, onderdeel van Unilever. “Onze digitale ambities vergelijk ik vaak met Tesla. Dat merk staat voor optimale digitalisatie, datamonitoring én -verzameling. De cockpit van een Tesla is hét voorbeeld van slimme automatisering. Vanuit die gedachte ontstond onze opdracht: ontwikkel een nieuw informatiesysteem voor het monitoren en aansturen van de productieprocessen. Met als doel: de losse productielijnen laten aansturen door software en foutmarges minimaliseren.
"Onze digitale ambities vergelijk ik vaak met Tesla. Dat merk staat voor optimale digitalisatie, datamonitoring én -verzameling", vertelt Bart Winter
De eerste stap was de implementatie van extra sensoren, koppelingen met machinebesturingen en meters. De gegevens werden opgeslagen in een centrale database en serveromgeving. Hierdoor ontstond al snel een gigantische berg datastromen. Van houdbaarheidsdata, geproduceerde aantallen en gewichten tot kwaliteitsafkeur en machine-activiteiten.”
Data valideren en documenteren
“Al die verzamelde data moet natuurlijk worden gevalideerd en dat kost tijd. Want na iedere kleine afstelling, moet weer opnieuw worden gemeten. Het grote gevaar van automatiseren is dat je te snel data wilt opslaan. Maar als de basis niet honderd procent klopt en je weet ook niet waar het vandaan komt, dan heb je een groot probleem. Dus naast het valideren is het documenteren net zo belangrijk.”
Van storingen tot controles
Daarna werd het OEE-systeem (Overall Equipment Effectiveness) geoptimaliseerd. Hierbij ging het niet alleen om de efficiency, maar ook over een Line Performer Indicator (LPI), waar o.a. een link wordt gelegd met andere storingsmeldingen. Met als resultaat dat oorzaken sneller boven water komen omdat de meetgegevens snel en accuraat worden weergegeven. Daarnaast is er een systeem ontwikkeld die automatisch controleert of de inhoud, verpakking en order met elkaar matchen.
Alles in één oogopslag
Bart: “Inmiddels is Ben & Jerry’s één van de meest geautomatiseerde ijsfabrieken ter wereld. Alle productieprocessen en -stappen zijn nu inzichtelijk in één betrouwbaar en gebruiksvriendelijk digitaal systeem. Allemaal dankzij de enorme inspanning van alle betrokken partijen waaronder Hellebrekers Industriële Automatisering. We realiseerden in totaal 15.000 meetpunten over meer dan 100 gekoppelde machines. De resultaten van deze meetpunten worden opgeslagen in de database. In de grafieken zie je in één oogopslag alle benodigde informatie (van effectiviteit, hoeveelheid productie en verlies, instellingen en storingen tot stops etc.). En natuurlijk zijn we nog geen Tesla, maar vanaf hier blijven we innoveren. Alles voor het allerbeste ijsje.”
Een samenvatting van de presentatie van John Wallbrink, Crossmedia Academy
Hierna komt strategische prompt consultant John Wallbrink aan het woord. John is sinds de lancering gegrepen door het ChatGPT virus. Als een spons neemt hij alle informatie in zich op en zet die om in praktische hulpmiddelen voor professionals en ondernemers. Met antwoorden op vragen zoals: wat is ChatGPT nu precies? En wat kan ChatGPT voor ons betekenen? Zijn eerste advies: verruim je blik, sta open voor de mogelijkheden en omarm de unieke kracht van ChatGPT.
Geavanceerd, slim en snel
John: “ChatGPT (Chat Generative Pre-trained Transformer) is een revolutionaire technologie die kunstmatige intelligentie gebruikt om menselijke gesprekken te genereren. Oftewel: een slimme computer die met mensen kan praten. Daarvoor maakt Chat GPT gebruik van geavanceerde rekenkundige trucjes en software. ChatGPT begrijpt wat mensen vragen en reageert met de juiste antwoorden. Dit werkt allemaal volgens de ‘transformer-architectuur’ die ChatGPT gebruikt. Dit is een slim systeem dat begrijpt wat er gezegd of gevraagd wordt en hoe het hierop moet reageren. Hierdoor kun je dus met ChatGPT efficiënter, verfijnder, optimaler en effectiever communiceren.”
De kunst van prompten
“Alles begint met een goede prompt. Een prompt is de uitleg die je een AI-tool geeft over wat je van hem verwacht. Het is de vraag, instructie of suggestie waarmee ChatGPT aan de slag gaat. Het resultaat dat je krijgt, is dus afhankelijk van de vraag die je stelt of opdracht die je geeft. Kortom: Als je op een slimme manier de juiste vragen stelt, krijg je automatisch de beste antwoorden.”
Aan de hand van enkele inspirerende voorbeelden toont John de betekenis en mogelijkheden van ChatGPT voor de technische professionals in de voedingsbranche. Maar ook hier geldt: de juiste prompt leidt tot de beste antwoorden. Het is helder en duidelijk: de opmars van ChatGPT is niet meer te stuiten. Binnenkort volgt zelfs ChatGPT 5 met maar liefst een triljard documenten aan boord ter lering en vermaak.
Jouw persoonlijke chatbot
Daarnaast is het binnen de betaalde versie (ChatGPT 4) zelfs mogelijk om via OpenAI nu je eigen GPT’s te ontwikkelen. Hierdoor kun je beschikken over een persoonlijke assistent die precies is afgestemd op jouw behoeften en voorkeuren. John laat zien hoe verrassend eenvoudig dat werkt: je geeft de bot instructies, extra kennis en kiest wat hij kan doen, zoals het doorzoeken van het web, het maken van afbeeldingen of het analyseren van gegevens. Alles begint bij het inloggen op chat.openai.com. Na het inloggen vind je de ‘Explore’-knop aan de linkerkant van de balk. Hiermee krijg je toegang tot verschillende chatbots.
"AI is niet meer te stoppen. En met de komst van de talloze AI-tools, apps en toepassingen is deze technologie niet meer weg te denken uit de voortschrijdende digitale revolutie", vertelt John Wallbrink
John onderstreept nogmaals de opmars van AI: “AI is niet meer te stoppen. En met de komst van de talloze AI-tools, apps en toepassingen is deze technologie niet meer weg te denken uit de voortschrijdende digitale revolutie. AI is dus veel meer dan een trend. Het is een onvermijdelijke kracht die industrieën en het dagelijks leven hervormt.”
Food Tech Event: techniek voedt de toekomst van de voedingsindustrie
Op 15 en 16 mei wordt het Food Tech Event in de Brabanthallen, ’s-Hertogenbosch georganiseerd. Tijdens dit event ligt de focus op technische toepassingen en machinebouw in productie- en verwerkingsomgevingen in de voedings- en drankenindustrie. Oftewel: de technische oplossingen van vandaag en morgen. Onder de slogan Techniek voedt de toekomst van de voedingsindustrie zet het Food Tech Event in 2024 zes thema’s centraal.
• Machinebouw, apparatenbouw en techniek voor productie- en verwerkingslijnen
• Voedselveiligheid en hygiëne in productieomgevingen
• Future Food Factory: digitaliseren en automatiseren
• Kwaliteitsmanagement en –beheersing
• Energiemanagement en –besparing in de productieomgeving
• Leven Lang Ontwikkelen
Food Tech Event biedt op de beursvloer de mogelijkheid aan ruim 100 bedrijven en organisaties om hun technische oplossingen, innovaties en diensten in de spotlights te zetten bij technische professionals uit de voedsel- en drankenindustrie. Op de Demo Area kunnen bedrijven live hun technieken aan het publiek demonstreren. Het OSV, HDN en EHEDG beschikken alle drie over een plein waar leden zich kunnen presenteren. Ook komt er een interactieve demonstratie met artificial intelligence door Staübli en QING.