Europol EVMI

Interpol en Europol nemen 12.000 ton illegaal voedsel in beslag

Interpol en Europol leidden een gecoördineerde actie tegen inferieure en vervalste producten. Hierbij namen ze producten ter waarde van €28 miljoen in beslag. Nederland speelde een rol in acties tegen illegale drank en verkoop van paardenvlees. De diensten waarschuwen voor een groei aan illegale activiteiten door de coronapandemie.

OPSON

Interpol en Europol leidden de operatie OPSON, waar 83 landen en verschillende diensten aan meewerkten. De operatie was de negende van zijn soort en liep van december 2019 tot juni 2020. De diensten ontmantelden 19 criminele organisaties en arresteerden 406 verdachten. Tijdens operatie werden 12.000 ton producten in beslag genomen ter waarde van €28 miljoen euro. Bijna de helft van de inbeslagnames betrof dierlijke producten. De diensten waarschuwen voor een toename van illegale producten door de coronapandemie. Door de angst voor tekorten wordt het makkelijker voor criminelen om illegale producten te verkopen.

Catherine de Bolle, Europols Executive director: “In tijden van crisis zoeken criminelen nieuwe manieren om de consument te misbruiken en hun illegale winst te vergroten ten koste van de volksgezondheid. Namaak en inferieure producten zijn niet alleen misleidend voor consumenten, maar kunnen ook een significant risico zijn voor hun gezondheid.”

Nederland

De diensten rapporteren in twee categorieën expliciete hulp van Nederland. Dit was het geval in de operatie tegen illegale alcohol, met name wijn. Daarnaast werd er illegaal paardenvlees in beslag genomen in onder meer Nederlandse slachthuizen. De diensten melden dat een vijfde van de paardenpaspoorten tekenen van vervalsing vertoonden.