Voedselveiligheid food

Voedselveiligheid Food Technology 2023

Het lijkt een open deur, maar het belangrijkste bij de productie van voedsel is voedselveiligheid. En dat kan met een enorme reeks aan factoren samenhangen. Dus net zo divers zijn de onderwerpen die we je hieronder noemen. En dit zijn er nog maar een paar.

TFT

Glas in je voedsel, dat is dus niet veilig. Glasscherven zijn een grote vrees in iedere productieomgeving van voedingsmiddelen. Zo moet je er niet aan denken dat er een touchscreen in de productieomgeving sneuvelt met glassplinters of scherven als gevolg.

TFT-solutions heeft hier een perfecte oplossing voor. Hun PCAP touchscreens en Panel pc’s zijn leverbaar met een anti-shatter folie die er bij een breuk voor zorgt dat het glas van de touch achter deze folie blijft zitten en niet in het productieproces belandt. Tijdens Food Technology 2023 zijn deze in- en opbouw Panel pc’s/monitoren met de anti-shatter folie te bewonderen.

Sensip

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met voedselinfectie of -vergiftiging, meestal veroorzaakt door bacteriën. Het is de verantwoordelijkheid van de voedingsindustrie dat het aantal bacteriën in hun producten onder een acceptabel niveau is na productie. En dat is een probleem: het duurt nu twee tot drie dagen om dit te meten. Sensip-dx doet dit in 15 minuten!

Moderne technieken als PCR, spectrometrie, NIR, en dergelijke, meten op basis van delen van een bacterie (bv. stukjes unieke DNA of celwand) die ook aanwezig zijn na bv. pasteurisatie. Dit leidt tot een valspositieve meting.
Sensip-dx is in 2020 opgericht als spin-out van de Universiteit Maastricht (UM) en heeft inmiddels in het eigen laboratorium de eerste prototypen gerealiseerd waarmee stand-alone bacteriën in vloeistoffen worden gemeten. UM en andere universiteiten hebben aangetoond dat met de technologie direct gemeten kan worden in vloeistoffen als melk, vruchtensappen en dergelijke.

Sensip-dx ziet niet alleen toepassing in de eind-product-kwaliteitscontrole (vrijgave product) maar zeker ook gedurende productie. Door het snelle resultaat wordt het waardevol om tijdens productie, tijdens fermentatie (als early warning) en tijdens probiotica-
productie de voortgang te meten dan wel te controleren op ongewenste contaminatie.

Wilten

Wilten Instrumenten presenteert met gepaste trots de AutoCOL een high throughput volledig automatische kolonieteller voor het waarborgen van voedselveiligheid.

De voedselketen verandert. Duidelijkheid over herkomst, waar komt het voedsel vandaan, hoe is het geproduceerd, verwerkt en vervoerd. Inzicht bieden in herkomst en wijze van produceren is daarom essentieel. Men wordt zich bewuster van de impact van voeding op de gezondheid. Zo gaat de voorkeur naar verse producten en minder naar suiker, verkeerde vetten en toevoegingen. Voedsel moet geproduceerd worden met minder impact op milieu en klimaat, met minder verspilling en oog voor dierenwelzijn. Dagelijks staat de consument bloot aan mogelijke aanwezigheid van ziekteverwekkende bacteriën en virussen.

De AutoCOL kan honderd petrischalen (90 mm) automatisch positioneren en tellen binnen het uur. Met behulp van de geavanceerde barcodelezer kan de AutoCOL zelf de plaatinvoer besturen. Vooraf kunt je jouw eigen toleranties instellen en het systeem zal de platen na het uitlezen verwerken in twee stapels, één met goedgekeurde platen en één met afgekeurde platen. De AutoCOL levert hierdoor zeer nauwkeurige tellingen.

De resultaten van de tellingen kunnen automatisch worden gedownload naar verschillende formaten zoals PDF, Excel of een LIMS-systeem. De foto’s worden opgeslagen in de SQL-database. Daarnaast worden in dit systeem de auditlogs bijgehouden en zijn verschillende restrictielevels in te stellen.

Foss

Foss toont een Kjeltec™ 9 - volledig geautomatiseerde Kjeldahl-analyse met digitale innovaties. Nauwkeurige resultaten met een snelle doorlooptijd en eenvoudige data handling: Kjeltec 9 is veilig en eenvoudig te bedienen met minimale bedieningstijd en minder kans op fouten.

Met een Autosampler met 20 of 60 plaatsen is de batchverwerking volledig geautomatiseerd, waardoor je tot 240 monsters in 24 uur kunt analyseren. Geschikt voor monsters van zowel grondstoffen als eindproducten in de voedingsmiddelen- en agro-industrie. De parameters zijn stikstof, eiwitten en ammoniak. De technologie omvat Kjeldahl en andere analyses op basis van stikstof.
In combinatie met een Kjeltec™ 9 Analyser leveren FOSS Autosamplers een volledig geautomatiseerde Kjeldahl-analyse. Laad uw monsterrekken rechtstreeks vanuit het vergistingsblok en Kjeltec voert een nauwkeurige analyse uit die meer dan vier uur onbeheerd wordt uitgevoerd.

Met SmartAnalytics zet je data om in bruikbare inzichten die volledige controle geven over je productie op verschillende locaties. Verhoogt efficiëntie, nauwkeurigheid en uptime voor veilige en consistent hoogwaardige voedselproducten.

FOSS staat wereldwijd bekend om zijn efficiënte, analytische systemen die helpen om zowel de kwaliteit als de veiligheid in de wereldwijde voedselmarkt te verbeteren.

Food Design Solutions

Food Design Solutions is in 2014 gestart als een nieuwe organisatie gebaseerd op meer dan 40 jaar ervaring in de foodprocessingmachinebouw, om innovatieve producten en diensten aan te bieden voor de voedselverwerkende industrie. Food Design Solutions is gevestigd in het FoodTech Brainpark te Helmond en staat zo dicht bij de trends en laatste ontwikkelingen, midden in de regio waar veel van de gemaksvoedingsproducten zijn geboren.

Het bedrijf heeft zijn specialisme en ruime ervaring verdeeld in twee afdelingen. Als eerste is er de afdeling die zich bezighoudt met het optimaliseren en verduurzamen van in-lijn productieprocessen zoals vriestechnieken, innovatieve kook/koel/pasteuriseeroplossingen, robotverpakkingssystemen. Ten tweede de afdeling die zich bezighoudt met desinfectie van onder andere productieruimtes en geuremissiereducerende technieken voor braad/kook/rook procesafvoergassen zonder milieubelastende energie en uitstoot.

FoodDesignSolutions heeft onlangs een aantal compleet automatische frikandellenlijnen geïnstalleerd inclusief vormen, koken, voorkoelen, direct IQF invriezen, dozen opzet, robot inpakken, dozen sluit. FDS heeft innovatieve/effectieve IQF vriesoplossing met de snelste ROI in de industrie. Tijdens Food Technology introduceert het bedrijf een aantal duurzame oplossingen

Hemmink

Machines, productielijnen en andere installaties in de voedingsmiddelenindustrie moeten probleemloos hygiënisch gereinigd kunnen worden, dat is bekend. Maar wist je dat ook de componenten zoals kabelwartels en beschermslangen een belangrijke rol spelen in de voedselveiligheid?

Ook de bekabeling en componenten (kabelwartels, connectoren, beschermslangen) hebben invloed op de voedselveiligheid en daarmee op de gezondheid van consumenten. Belangrijk is dat niet alleen de machines maar ook alle toebehoren goed te reinigen en te onderhouden zijn. Je wilt immers voorkomen dat vuil of voedselresten (bacteriën) achterblijven en zich kunnen nestelen. Een glad oppervlak zonder ruwheid (≤ 0.8 µm) is dus essentieel.

Al bij het ontwerp van een machine moet hiermee rekening gehouden worden en moet duidelijk zijn in welke branche de machine toepast wordt. Dan kunnen ook gelijk de juiste componenten en materialen toegepast worden die bestand zijn tegen reinigingsmiddelen. Zo voorkom je dat dit in een later stadium een dure kostenpost wordt.

Producten met een Hygienic Design zijn dan de oplossing: onder andere voedselveilige beschermslangen met gladde buitenmantel, kabelwartels met Hygienic Design en open draadgoten om kabels te geleiden. Deze producten voldoen aan de geldende wetgeving voor de voedingsmiddelenindustrie en dragen door hun vormgeving en betere reinigbaarheid bij aan het beperken van de risico’s op een besmetting.

Hiflux

Op de stand van Hiflux zie je vloeistoffiltratieoplossingen met filterelementen met laserboring. De Auto-line werd 15 jaar geleden gelanceerd en wordt in samenspraak met klanten voortdurend verbeterd voor de meest optimale filtratie. Onlangs is er een laserboorelement van 30 micron (μm) gelanceerd en het bereik is nu van 30-400 μm.

De Auto-line helpt om een verhoogde voedselveiligheid in de productie te bereiken. De filters kunnen worden gebruikt in verschillende toepassingen, zoals eiwitfiltratie, weifiltratie, CIP (Cleaning In Place) en diverse andere voedseltoepassingen.

Voordelen van het auto-line filter zijn een continu stroomproces, een hogere capaciteit (in vergelijking met zakfilters en zeeffilters), een hogere standaard in voedselveiligheid en het elimineert downtime en terugroepacties van producten.

HiFlux Filtration A/S is een Deens bedrijf dat al meer dan 60 jaar gespecialiseerd is in het leveren van op maat gemaakte filtratieoplossingen voor vloeistoffen voor de procesindustrie, maar ook voor de voedings- en energiesector. De focus ligt op de ontwikkeling en productie van vloeistoffilters. Advies, probleemoplossing, montage en service zijn belangrijke elementen van de activiteiten van het bedrijf.

Pascal Processing

Pascal Processing uit Helmond is in 2011 als eerste HPP dienstverlener in Europa begonnen om voor haar klanten verpakt voedsel zo’n drie tot vijf keer langer houdbaar te houden. Een langere houdbaarheid is een zeer relevant thema in duurzaamheid. Langere houdbaarheid betekent immers minder derving.

HPP wordt ook gebruikt voor voedselveiligheid. Denk dan aan salmonella, listeria, E.coli en dergelijke. Deze milde conserveringstechniek werkt niet met hitte, maar met hoge druk. De hoge druk, die kan oplopen tot zo’n 6000 bar, inactiveert de bacteriën die voedselbederf veroorzaken.

Inmiddels hebben meer dan 100 verschillende voedselproducenten de weg gevonden naar Pascal Processing. HPP wordt voor veel producten gebruikt, denk aan koelverse sappen & smoothies, spreads, warm gerookte vis en inmiddels melden zich ook de eerste aanbieders van koelverse babyvoeding.
Pascal Processing beschikt over de grootste HPP-capaciteit waarbij elke klant welkom is. Van groot tot klein. Ook beschikt Pascal Processing over HPP-specialisten die je direct op het goede spoor kunnen zetten als het gaat om bijvoorbeeld receptuur, verpakkingseisen, instellingen. Er zijn ook aanvullende diensten beschikbaar zoals inpakken en voorraad houden, kortom, complete ontzorging – een goede reden om morgen met HPP te beginnen. En nog iets: HPP wordt inmiddels door de NVWA gezien als een alternatief.

Flexxolutions

De Flexxomat FT desinfectiemat is dé preventieve hygiëne-oplossing bij personen- en transportverkeer in de voedingsmiddelenindustrie. In het kader van kwaliteitsmanagementsystemen, zoals HACCP, BRC, IFS, GSPP en ISO 22000 kunnen risico- en high-care zones van productiebedrijven nog beter worden beschermd tegen insleep van micro- organismen en de mogelijke gevolgen.

Deze desinfectiemat is uniek en kan worden gebruikt voor diverse soorten (intern) transport, waarbij de mat, door het innovatieve ontwerp en verstevigingen (gepatenteerd), niet hoeft te worden gezekerd aan de ondergrond. De Flexxomat FT is speciaal ontwikkeld voor intensieve omstandigheden en voor het gebruik met zwaar beladen palletwagens. Voor een effectief en efficiënt gebruik is de mat uitgerust met een interne vloeistofdistributietunnel. Dit vergemakkelijkt tevens een goede reiniging van de mat.

Voor toevoer van desinfectans of voor het doorspoelen met water (reiniging), kan de mat via de externe slangtule worden aangesloten op een doseerpomp of watertoevoer. Door middel van een tijdschakelaar-gestuurde pomp wordt de mat automatisch gevuld. Het op peil houden van de desinfectievloeistof in de mat is hiermee gewaarborgd.
Flexxolutions is producent van duurzame producten in technisch textiel. Denk hierbij aan afdeksystemen voor silo’s, innovatieve opslagsystemen voor biogas, vloeistoffen of vaste stoffen en oplossingen voor desinfectie.

VDH

VDH watertechnology desinfecteert water, leidingen en procesapparatuur op een duurzame manier. Deze unieke combinatie van zoutelektrolyse en membraantechnologie is effectief, schoon en veilig. Het garandeert de zuiverste desinfectie van water voor je bedrijf. Door deze technologie toe te passen wordt bekende onderchlorig zuur als bekend desinfectant gebruikt, zonder detectie van het schadelijke bijproduct chloraat.

In de industrie is houdbaarheid een kritische factor voor zowel producent als consument. De producent, groothandel, detailhandelaar en consument waarderen een verlengde houdbaarheidstijd als een waardevol voordeel. In een veeleisende wereld waarin de productie, distributie en tijdige levering steeds belangrijker worden, biedt de verlengde houdbaarheid de nodige extra flexibiliteit.

Het verhogen van de kwaliteit van het product is ook waardevol. De belangrijkste waarden voor de industrie maken alleen de beste technologische oplossingen mogelijk. Daarom bieden wij het laagste chlorideniveau voor de beste levensduur van uw roestvrijstalen machines en het laagste chloraatniveau voor de beste productkwaliteit.

De zeer lange halfwaarde tijd staat garant voor een langdurig desinfectievermogen. Desinfectie bij lage temperaturen zorgt voor grote besparingen doordat minder of zelfs geen verwarming nodig is. Het is daardoor mogelijk om de productkwaliteit te verhogen, de levensduur van de machine te verlengen en te besparen op productafval, omsteltijden, chemicaliëngebruik en verwarmingskosten.

Facility Apps

Een belangrijk aspect van voedselveiligheid is een goede reiniging van voedselverwerkende apparatuur en faciliteiten. Traditionele, op papier gebaseerde methoden voor het controleren van de kwaliteit van het reinigen en ontsmetten van voedselverwerking kunnen echter tijdrovend, arbeidsintensief en vatbaar voor menselijke fouten zijn.

Het digitaliseren van voedselreinigingsprocessen zorgt voor verhoogde nauwkeurigheid en traceerbaarheid, verbeterde efficiëntie en voedselveiligheid. Schoonmakers vegen taken als voltooid, maken een foto en voegen tekst toe. Als een taak niet kan worden uitgevoerd, gaat er een waarschuwing uit naar de supervisor. Dit digitaal schoonmaakwerkprogramma (e-SOP) vervangt alle papieren checklists. Het ATP-swapresultaat kan digitaal worden gecommuniceerd.

Sensoren en andere monitoringtechnologieën kunnen een extra taak creëren boven op de digitale Standard Operating Procedure (e-SOP). Dit kan ervoor zorgen dat apparatuur volgens de vereiste normen wordt gereinigd en eventuele problemen identificeren die mogelijk moeten worden aangepakt. NFC-stickers die op een machine zijn bevestigd, kunnen snel een werkprogramma starten wanneer ze met de telefoon worden gescand. Ook kan het de gebruiksaanwijzing tonen of een serviceticket aanmaken. Alle verzamelde gegevens zorgen voor directe dashboards en rapportage.

Door gebruik te maken van technologieën zoals digitale SOP’s, sensoren en NFC, is het mogelijk om schoonmaakprocessen in realtime te volgen en vast te leggen, schoonmaakprocessen te stroomlijnen en de voedselveiligheid te verbeteren.

Baaijens

Baaijens UV-C Solutions uit Oss is een familiebedrijf dat actief is in zowel de voedingsmiddelenindustrie als het mkb. Als Baaijens UV-C Solutions leveren we desinfectie-oplossingen voor zowel lucht-, oppervlakte-, water- en geurneutralisatie.

Voordelen van desinfectie met uv-c ‘pure power door de zon’ zijn – onder andere – dat het een ‘groene’ desinfectiemethode is met minder gebruik van chemicaliën, alcohol en energie. Daarnaast vindt de desinfectie plaats tijdens de productieprocessen.

Een van de nieuwste innovaties op het gebied van desinfectie is de mes-desinfectie-unit type MD3S. Door uv-c-licht In combinatie met 40⁰C heet water worden de messen binnen 30 seconden gedesinfecteerd. Er is ruimte voor 3 messen, hierdoor kun je steeds één gedesinfecteerd mes gebruiken. Deze toepassing is de perfecte oplossing binnen een productie proces in onder andere vlees-, vis-, pluimvee- en vegetarische sectoren.

Ook de oplossing voor het desinfecteren van transportbanden is een effectieve en kostenbesparende methode in de voedingsmiddelenindustrie. En Baaijens is een sterke partner als het gaat om desinfectie van lucht tot 99,9% in klimaat- en productieruimtes en luchtschachten. Voor het desinfecteren van bijvoorbeeld kantines en kantoorruimtes is de zeer effectieve Q-series ontwikkeld. Deze unit heeft een elegant ontwerp en uiterst stille werking, zodat deze onopvallend binnen iedere ruimte zal passen.

Van de inspectie zelf

We hebben Coen van der Weijden van de NVWA bereid gevonden om in een lezing te vertellen wat zijn collega’s in de praktijk tegenkomen en welke je daaruit kunt trekken. Beter veilig dan spijt.

Food Technology bijwonen? Bestel gratis je ticket.