Overgewicht EVMI

Meer overgewicht bij kinderen door corona-lockdown

Overgewicht bij kinderen neemt toe door de corona-lockdowns. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek onder een groep Italiaanse kinderen. Doordat scholen gesloten waren sliepen kinderen langer, kregen ze minder beweging, besteedden ze veel meer tijd voor een scherm en aten ze meer.

De onderzoekers van The State University of New York at Buffalo volgden 41 kinderen met overgewicht in de Italiaanse stad Verona. De data over eetpatronen, beweging en slaapritme die ze verzamelden, vergeleken ze met data van dezelfde kinderen een jaar eerder. In lockdown bleken de kinderen dagelijks een extra maaltijd te eten en wekelijks twee uur minder beweging te krijgen. Ook hadden de kinderen dagelijks vijf uur meer schermtijd en sliepen ze gemiddeld een half uur langer. Ze consumeerden vooral meer rood vlees, junkfood en suikerhoudende dranken dan een jaar eerder. De hoeveelheid groente die ze aten bleef gelijk, al aten de kinderen wel meer fruit in lockdown.

Het onderzoek laat zien dat er terecht zorgen zijn over het effect van de corona-lockdowns op de gezondheid van kinderen. Met name kinderen die al overgewicht hadden, raken de extra lockdown-kilo’s niet gemakkelijk weer kwijt. Overheden moeten deze schadelijke neveneffecten in acht nemen bij het bepalen van hun beleid omtrent het virus, vinden de onderzoekers.