Program day 1 - 12 april (previous edition)

  • 10:00-10:30
  • Zaal 1

Ontvangst

  • 10:30-11:15
  • Zaal 1

How traceability software enables Tony’s to eradicate modern slavery from the cocoa chain

Traceability of the Cocoa beans used to produce a Tony’s Chocolonely bar is a key enabler to improve the livelihoods of the cocoa farming communities from which the beans are sourced. How did we get to this level of traceability and what did we learn achieving it?

  • 11:15-11:30
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 11:30-11:55
  • Zaal 1
  • Seminar HDN

De leugens op mijn bord

In het laatst verschenen boek van de spreker met dezelfde titel worden een paar rotte plekken in de voedselketen geopenbaard. Hoe terecht zijn de prijsstijgingen van onze boodschappen eigenlijk? Zijn dit geen inhaal margecorrecties van de producenten als gevolg van de jarenlange prijsdruk vanuit de retail? Hoe integer zijn de supermarkt inkopers als het om de inkoopvoorwaarden gaat? Werkt men volgens de wet OHP (Oneerlijke Handels Praktijken) dat op 1 november 2021 van kracht werd? Welke opkomende voedselveiligheids risico’s zijn er aan die de overheid NIET ziet? Welke gezondheidsgevaren zijn verbonden aan de PFAS (Poly en perFluor Alkyl Stoffen) contaminaties, de Oekraïense oorlogschemie, de palmolievervuiling?

  • 11:55-12:20
  • Zaal 1
  • Seminar HDN

3D printen voor de voedingsmiddelenindustrie: Innoveren én Produceren

Hoe engineering, 3D technologieën en kwaliteitsmanagement samen kunnen komen om hoogwaardige onderdelen voor voedselcontact toepassingen te produceren. Aan de hand van een aantal casussen worden de voordelen en mogelijkheden van 3D printen in de voedingsmiddelenindustrie inzichtelijk gemaakt. Onderwerpen als Hygienic Design, ontwerpvrijheid en materiaalaanbod komen aan bod. Maar ook logistieke voordelen en kwaliteitsborging van de producten zullen worden behandeld. Gaat u binnenkort ook 3D printen?

  • 12:20-12:45
  • Zaal 1
  • Seminar HDN

The importance of hygienic design in cable management; risks, regulations, and smart solutions

  • Heiko Emde Markt Segment Manager Food&Pharma / Business Development Manager, Pflitsch (on behalf of Hemmink)

The attention for food safety increases every year. Yet we still read in the media about recalls from manufacturers due to a Listeria or Salmonella bacteria in food. How can you, as a food processing company, prevent the formation of bacteria and contamination? And how can you, as an engineer, contribute to the development of a machine for the food industry?
Heiko Emde takes you through a discussion of all kinds of problems regarding food safety and hygiene. And more importantly, how can you prevent food contamination and what are the solutions when it comes to design and material use.

  • 12:45-13:45
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 13:45-14:30
  • Zaal 1

Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter

Hoe ziet een regeneratief en gezond voedselsysteem in 2050 eruit? Dat was de uitdaging voor de deelnemers van de Food Systems Vision Prize, uitgeschreven door de Rockefeller Foundation. Een team van boeren, vertegenwoordigers van milieu- en  landbouworganisaties en wetenschappers van Wageningen Universiteit, geleid door Imke de Boer (hoogleraar Dierlijke Productiesystemen, WUR) en Evelien de Olde (Onderzoeker Dierlijke Productiesystemen, WUR) presenteren hier hun voedselvisie voor Nederland,
evenals de veranderingen die nodig zijn om daar te komen. Met die visie wonnen ze de Rockefeller-prijs. ‘Onze inclusieve kijk op voedsel is gebaseerd op gezonde agro-ecosystemen die gezonde producten leveren, en is geworteld in lokale sociaaleconomische
omstandigheden’, zegt De Boer. ‘We nemen een kijkje in zes unieke Nederlandse gebieden met heel verschillende agro-ecologische en sociaaleconomische omstandigheden, en beschrijven hoe ons ideale voedselsysteem er over dertig jaar uitziet in elk van die gebieden. Elk gebied komt in detail aan bod, en is onderdeel van één verhaal, waarin we diverse thema’s, zoals milieu, technologie, gezond eten, politiek, cultuur en economie, de revue laten passeren.’ Op Food Technology 2023 vertelt De Boer wat de visie betekend voor de hele foodketen.

  • 14:30-14:45
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 14:45-15:10
  • Zaal 1
  • Seminar WUR

Training robots to perform repetitive tasks through human demonstrations

  • Aneesh Chauhan Expertise leader Computer Vision & Robotics, Scenior Scientist, Wageningen University & Research

An automation solution which is developed to pack oranges cannot be easily transformed to sort pears, or grade grapes. A person can easily be taught to carry out these different tasks. Our automation solutions are not nearly as versatile. What if you could teach a robot to perform a task, just like you would a new employee. WUR’s Agro Food Robotics programme is developing a robotic solution which can learn to perform new tasks by observing human teachers. Such a robot offers more value per unit, since it can learn to perform multiple tasks, for example, an orange sorting robot can easily be taught to perform banana packaging, or apple grading.

 

  • 15:10-15:35
  • Zaal 1
  • Seminar WUR

Performance and sustainability in food refrigeration

  • Edo Wissink specialist refrigeration, Wageningen Food & Biobased Research

Tijdens innovatieprojecten wordt gekeken naar de het product/proces en zijn koelbehoefte. Daarnaast worden er vaak metingen gedaan aan het huidige proces. Veelal zit daar veel ruimte voor verbetering en dan gaat het vaak over het proces zelf alswel de koudeopwekking. Er zullen enkele voorbeeldprojecten gepresenteerd worden met wat opmerkelijke bevindingen.

  • 15:35-16:00
  • Zaal 1
  • Seminar WUR

What are the microbiological risks for plant-based foods? Challenges and WUR tools to assess microbiological hazards

New plant-based commodities are increasingly appearing in the supermarkets. Plant based ingredients in itself may not be new but their use in new product formulations may introduce new microbiological hazards. Plant-derived side streams of food production processes may be re-introduced in new food products and need evaluation of the microbiological risks associated. Hazard identification and risk assessment tools specific for plant based products will aid in identifying potential microbiological risks at an early stage in the development of new products. This contribution will discuss the microbiological challenges and tools in development at WUR to aid in safe development.

  • 16:00-17:00
  • Zaal 1

Netwerkborrel in de Food Area

  • 10:00-10:30
  • Zaal 1

Ontvangst

  • 10:30-11:15
  • Zaal 1

How traceability software enables Tony’s to eradicate modern slavery from the cocoa chain

Traceability of the Cocoa beans used to produce a Tony’s Chocolonely bar is a key enabler to improve the livelihoods of the cocoa farming communities from which the beans are sourced. How did we get to this level of traceability and what did we learn achieving it?

  • 11:15-11:30
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 11:30-11:55
  • Zaal 2

Hoe microtechnologie kan worden ingezet om levensmiddelen duurzamer te maken

De formulering van levensmiddelen wordt gedaan op basis van ingrediëntkeuze. Als ingrediënten vervangen worden, dan betekent dat proefondervindelijk vaststellen of iets werkt of niet. In deze lezing wil ik laten zien dat deze keuze beter gemaakt zou kunnen worden op basis van inzichten die we binnen het Food Microtechnology lab verkrijgen door gebruik te maken van microtechnologie. Deze methode staat ons toe om de functionaliteit van ingrediënten vast stellen in minder dan een duizendste van een seconde (bijvoorbeeld voor stabilisatie van emulsies of schuimen), en zouden heel vroeg in het productontwerp ingezet kunnen worden om dit te versnellen.

  • 11:55-12:20
  • Zaal 2

The future is data-driven automation for reproduceable quality

  • Ronald Melskens Manager global product specialists team prepared foods, Marel

In partnership with our customers, Marel is transforming the way food is processed. Our vision is of a world where quality food is processed sustainably and affordably. In this lecture Marel will give a short introduction on how these words are brought into actions by the Marel Prepared Foods division. With our innovations on data-driven automations for ensuring reproduceable quality, we are preparing for the future license to produce.

  • 12:20-12:45
  • Zaal 2

Creating sustainable practices in the food production chain

Sustainable food production is a method using processes and systems that are low in carbon footprint, economically efficient, safe for people, conserve energy and natural resources, and do not compromise the future needs. Sustainability is essential across the food production chain, because inefficiencies in one area can impact another. For both business and environmental reasons, companies are looking for ways to improve sustainability throughout the food supply chain. Right practices and technology can help to lower the impact on the environment, streamline the food production chain to boost sustainability as well as save costs and improve business results. This presentation will addresses the inefficiencies in the food production chain at different processes and how your business can create more sustainable practices.

  • 12:45-13:45
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 13:45-14:30
  • Zaal 1

Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter

Hoe ziet een regeneratief en gezond voedselsysteem in 2050 eruit? Dat was de uitdaging voor de deelnemers van de Food Systems Vision Prize, uitgeschreven door de Rockefeller Foundation. Een team van boeren, vertegenwoordigers van milieu- en  landbouworganisaties en wetenschappers van Wageningen Universiteit, geleid door Imke de Boer (hoogleraar Dierlijke Productiesystemen, WUR) en Evelien de Olde (Onderzoeker Dierlijke Productiesystemen, WUR) presenteren hier hun voedselvisie voor Nederland,
evenals de veranderingen die nodig zijn om daar te komen. Met die visie wonnen ze de Rockefeller-prijs. ‘Onze inclusieve kijk op voedsel is gebaseerd op gezonde agro-ecosystemen die gezonde producten leveren, en is geworteld in lokale sociaaleconomische
omstandigheden’, zegt De Boer. ‘We nemen een kijkje in zes unieke Nederlandse gebieden met heel verschillende agro-ecologische en sociaaleconomische omstandigheden, en beschrijven hoe ons ideale voedselsysteem er over dertig jaar uitziet in elk van die gebieden. Elk gebied komt in detail aan bod, en is onderdeel van één verhaal, waarin we diverse thema’s, zoals milieu, technologie, gezond eten, politiek, cultuur en economie, de revue laten passeren.’ Op Food Technology 2023 vertelt De Boer wat de visie betekend voor de hele foodketen.

  • 14:30-14:45
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 14:45-15:10
  • Zaal 2

Cellular agriculture more than MEAT’s the eye

Fat reduction, Sugar reduction and what about Meat reduction?
Since around 10 years meat substitute products have been steadily growing, particularly in the last couple of years vegan and vegetarian eating habits took the food service industry by storm.
Nevertheless, the goal of developing a product that delivers a similar eating experience is still beyond reach.
Is hybridization the solution? A product containing vegan and cellular animal-based material, keeping public health, environment and animal welfare in mind. And ultimately ease meat cellular agriculture into the market.
What are the technological advantages and challenges?
How to harness its learnings to optimize the cellular agriculture process?

  • 15:10-15:35
  • Zaal 2

Hernieuwbare zonnewarmte voor Food & Beverage

De sterk gestegen en fluctuerende gasprijzen leiden tot een extra argument om versneld uw
productieproces te verduurzamen. Suncom’s unieke techniek concentreert zonlicht met
spiegels om warmte tot 450ºC op te wekken en vervolgens op te slaan. Deze warmte kunt u
inzetten voor uw productieproces wanneer u wil via stoom of hete lucht
Twee verschillende toepassingen worden toegelicht voor een bakkerij met een benodigde
temperatuur van 200ºC en een drankenproducent met een benodigde temperatuur van 80ºC.

  • 15:35-16:00
  • Zaal 2

Circulaire en duurzame voedselverpakkingen

  • Taco Kingma Manager duurzaam verpakken, FNLI (Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie)

Voedingsmiddelenproducenten hebben een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot de duurzaamheid en circulariteit van verpakkingen. FNLI helpt haar leden om in dit dynamische werkveld richting en handelingsperspectief te geven voor interventies die duurzame en recyclebare voedselverpakkingen op Nederlandse bodem dichterbij brengen. Met het handvest ‘Circulair en duurzaam verpakken’ wil FNLI de ketensamenwerking verder intensiveren en leden inspireren en ondersteunen bij het circulair ontwerpen van hun verpakkingen. Om ze daar concreet bij te helpen, heeft FNLI samen met NRK (Federatie Nederlandse Rubber– en Kunststofindustrie) een praktische handleiding opgesteld: de ‘Designguidelines voor kunststof verpakkingen’.

  • 16:00-16:25
  • Zaal 2

Identificatie; basis voor in de digitale voedselketen

Voedselketens worden steeds meer digitaal voor de productie van efficiënt, veilig en duurzaam voedsel. Bedrijven hebben behoefte aan verbeterde online gegevensuitwisseling, waarmee zij kunnen voldoen aan de hoge eisen van hun afnemers, overheden en consumenten. Redenen voor de stichting Fresh Upstream om toe te werken naar één uniforme, digitale taal voor internationale voedselketens. Zo kunnen bedrijven onderling informatie uitwisselen met specifieke en toegankelijke standaarden voor producten en locaties. Aan de basis van de registratie in de voedselketen staat de locatie (GLN Global Location Number), welke nu stap voor stap worden geïntroduceerd in de vlees-, groenten- en fruitketen.

  • 16:25-17:00
  • Zaal 2

Netwerkborrel in de Food Area

  • 10:00-10:30
  • Zaal 1

Ontvangst

  • 10:30-11:15
  • Zaal 1

How traceability software enables Tony’s to eradicate modern slavery from the cocoa chain

Traceability of the Cocoa beans used to produce a Tony’s Chocolonely bar is a key enabler to improve the livelihoods of the cocoa farming communities from which the beans are sourced. How did we get to this level of traceability and what did we learn achieving it?

  • 11:15-11:30
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 11:30-11:55
  • Zaal 3
  • Seminar Next Tech Food Factories

Next Tech Food Factories - wat is het en wat kan het voor je betekenen

Meer sensors, kunstmatige intelligentie, digital twins, robots en andere slimme technologieën in de voedselverwerkende industrie. Digitale technologieën die talloze kansen bieden om duurzamer, flexibeler, vraaggericht, efficiënter en arbeidsvriendelijker te produceren. Dat is de missie van Next Tech Food Factories. Want wij geloven in een prominente rol voor sleuteltechnologieën in de voedselketens van de toekomst waarin voedselverwerkers een belangrijke rol spelen. Deze voedselketens zijn precies, circulair, waardevol en verbonden met mens en maatschappij.
In Next Tech Food Factories werken voedselverwerkende bedrijven, hightech leveranciers en machinebouwers samen aan het ontwikkelen, testen en implementatie van robotisering, kunstmatige intelligentie en andere slimme technologieën in de voedselverwerking. Denk bijvoorbeeld aan cobots die zwaar of eentonig werk van mensen kunnen overnemen. Op deze manier helpen sleuteltechnologieën voedselverwerkers om de arbeidsomstandigheden in de fabriek te verbeteren, de arbeidsproductiviteit te vergroten én de bedrijfsvoering efficiënter en duurzamer in te richten. Meer met minder handen maar ook met minder uitstoot. Beter dus voor mens, bedrijf én natuur.
Wij vertellen graag wat we concreet in 2023 gaan doen en wat we voor u kunnen betekenen.
Next Tech Food Factories is een initiatief van AgriFood Capital en Brainport Development, dat wordt ondersteund door de provincie Noord-Brabant.

  • 11:55-12:20
  • Zaal 3
  • Seminar Next Tech Food Factories

Hoe voedselbedrijven meer met data kunnen doen

Data zijn overal, ook in de voedingsmiddelenindustrie. Ze bieden een scala aan kansen en oplossingen voor allerlei vraagstukken die bedrijven hebben. Bijvoorbeeld op gebied van track-and-trace, specifieke klantbehoeften en naleving van wet- en regelgeving. Maar voedselbedrijven maken nog onvoldoende gebruik van data. Hoe kan dat beter?
Food For Analytics helpt bedrijven om grote hoeveelheden beschikbare data slim te vangen. Deze data worden via een handig dashboard gevisualiseerd en vertaald naar acties voor een efficiëntere bedrijfsvoering. Op gebied van verkoop, financiën en productie. Graag nemen we u op 12 april a.s. mee hoe we dat doen

  • 12:20-12:45
  • Zaal 3
  • Seminar Next Tech Food Factories

The Dark Fruit Factory - Fruitsortering van de toekomst

Sorteren, pakken en verwerken zijn belangrijke stappen in groente- en fruitverwerking. Een van de grootste uitdagingen daarbij is het vinden van voldoende mensen om dit werk te doen. Zeker in een markt waarin de volumes van producten alsmaar toenemen. Tegelijkertijd vormen personeelskosten een substantieel onderdeel van de kostprijs.
GREEFA werkt aan “The Dark Fruit Factory”, een innovatief en duurzaam sorteer- en verpakkingsconcept voor fruit. Van boomgaard tot supermarkt, sorteer- en verpakkingsmachines moeten steeds slimmer, efficiënter en duurzamer opereren als gevolg van hoge energiekosten, personeelstekorten en de noodzaak om minder water en bestrijdingsmiddelen in de sector te gebruiken. GREEFA werkt daarom samen met Fruit Tech Campus en Fruitmasters aan een toekomstbestendig model van sorteren en verpakken. Hierin staan automatisering, hygiëne en duurzaamheid centraal.

  • 12:45-13:45
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 13:45-14:30
  • Zaal 1

Terug naar de roots van het Nederlandse voedselsysteem: van meer naar beter

Hoe ziet een regeneratief en gezond voedselsysteem in 2050 eruit? Dat was de uitdaging voor de deelnemers van de Food Systems Vision Prize, uitgeschreven door de Rockefeller Foundation. Een team van boeren, vertegenwoordigers van milieu- en  landbouworganisaties en wetenschappers van Wageningen Universiteit, geleid door Imke de Boer (hoogleraar Dierlijke Productiesystemen, WUR) en Evelien de Olde (Onderzoeker Dierlijke Productiesystemen, WUR) presenteren hier hun voedselvisie voor Nederland,
evenals de veranderingen die nodig zijn om daar te komen. Met die visie wonnen ze de Rockefeller-prijs. ‘Onze inclusieve kijk op voedsel is gebaseerd op gezonde agro-ecosystemen die gezonde producten leveren, en is geworteld in lokale sociaaleconomische
omstandigheden’, zegt De Boer. ‘We nemen een kijkje in zes unieke Nederlandse gebieden met heel verschillende agro-ecologische en sociaaleconomische omstandigheden, en beschrijven hoe ons ideale voedselsysteem er over dertig jaar uitziet in elk van die gebieden. Elk gebied komt in detail aan bod, en is onderdeel van één verhaal, waarin we diverse thema’s, zoals milieu, technologie, gezond eten, politiek, cultuur en economie, de revue laten passeren.’ Op Food Technology 2023 vertelt De Boer wat de visie betekend voor de hele foodketen.

  • 14:30-14:45
  • Zaal 1

Bezoek expo & pauze

  • 14:45-15:10
  • Zaal 3
  • Seminar AutomationNL

Twin transformation

Digitale Transformatie en duurzame productie garanderen door integrale aanpak grote successen! Paul Nass en Theo Vliek laten aan de hand van praktijkberichten en video’s zien hoe dat de integrale aanpak, dus de brede blik op het geheel in de onderneming, tot succes leidt.
Het inzetten van Automatisering (ERP, MES, OEE, Robots) en het bouwen of verbouwen van foodbedrijven zonder gebruik van fossiele energiedragers (gas, olie) zorgen voor grote besparingen van energie en duurzame productieprocessen. Er wordt getoond hoe intelligente softwaresturingen van eigen energieopwekking, productie, productielijnen en koeling in de praktijk worden toegepast.

  • 15:10-15:35
  • Zaal 3
  • Seminar AutomationNL

Robotica in de food, uitdagingen en mogelijkheden

Robots en cobots worden steeds meer toegepast in de food industrie. De belangrijkste uitdagingen daarbij zijn de omgevingscondities en vooral de benodigde intelligentie en flexibiliteit. Doordat food producten meestal niet vormvast en daardoor onvoorspelbaar zijn, zijn er vaak geavanceerde vision systemen en ook speciale tooling nodig om succesvol te kunnen automatiseren. In de lezing zal worden ingegaan op mogelijke oplossingsrichtingen, onderbouwd door enkele voorbeelden.

  • 15:35-16:00
  • Zaal 3
  • Seminar AutomationNL

Vision & Robotics -The Future Of Food Processing

Robotiseren, Artificial Intelligance, Bin picking, allemaal termen die aan de orde van de dag zijn en waar we in geloven. Dit is de toekomst van de voedselverwerkende industrie, maar hoe geven we hier nu een praktische invulling aan? Op welke manier kan de voedselindustrie gebruik maken van deze geavanceerde technologieën? En wat zijn de technische essentiële factoren om automatiseringsoplossingen efficiënt toe te passen in uw productieproces? In dit seminar worden drie technische factoren behandelt, waarmee uw productieproces geautomatiseerd kan worden!
• Gripper technology
• Vision software
• productielogistiek

  • 16:00-17:00
  • Zaal 1

Netwerkborrel in de Food Area